Store finder
EVAPORATÖR NEDİR?

Evaporatör nedir; Soğutma sistemlerinde kullanılan, buharlaştırıcı bir cihazdır. Evaporatör yada soğutma serpantini olarak geçer. Üretimlerinde genel olarak bakır ve çelik boru kullanılır. 

Evaporatörler yalnızca soğutmak için kullanılmaz bu makinaların üreticileri çok amaçlı evaporatörler de üretmiştir. Bu makinalar ısı transfer gücü yüksek malzemelerden yapılır, bu sayede yüksek ısıdan etkilenmez ve buhar ortamında dayanıklı olabilirler.

Her evaporatör kullanım alanı ve teknik açıdan farklıdır. Hava soğutması veya sıvıların soğutması amacıyla kullanılır. Bu cihazların yapılışı ciddi manada dikkat ve tecrübe ister.

EVAPORATÖR NE İŞE YARAR? 


Evaporatörler ne işe yarar kısaca soğutma sistemlerinde sıvı refinajın buharlaştığı aynı zamanda bulunduğu ortamın ısısını alan cihazlardır. Yapıları  refinajın hızlı ve iyi şekilde buharlaşmasını sağlar ve soğutulan maddenin ( ilaç, gıda, hava vb.) ısısının en iyi şekilde geçişini sağlamalı aynı zamanda yüksek verimle çalışmalıdır.

Hava filminin sebep olduğu ısı kaybını önlemeye yarar. Boyutları kullanım alanlarına göre farklılık gösterebilir. Bir soğuk hava dolabında yada mini buzdolabında ortamı soğutma görevi görür. Bu sistemin temel amacı soğutmaktır. Bu cihazlar soğutma yaparken aynı zamanda içerdeki ısının, gaz veya sıvının hapsedilmesini sağlar.  Maddenin katı, sıvı ve gaz hallerini soğutma işlevi görürler.

EVAPORATÖR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?


Evaporatör çeşitleri yapılarına ve kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir.
Yapılarına göre evaporatör çeşitleri:

  1. Çıplak Borulu,
  2. Kanatlı Borulu,
  3. Plaka Kanatçık- borulu

olarak ayrı çeşitlerde üretilir. Kullanım amaçlarına ve kullanım alanlarına göre değişiklik gösterirler. 

Kullanım Alanına Göre Evaporatör Çeşitleri:

  1. Gaz halindeki maddeleri soğutmak yani havayı soğutmak için kullanılırlar.
  2. Katı haldeki maddeleri yani buz pistleri, buz banyoları, metaller ve buz vb. soğutmak için kullanılırlar
  3. Sıvı haldeki maddeleri yani kimyasal akışkanlar, su, glikol, salamuralar vb. için kullanılırlar

EVAPORATÖR NERELERDE KULLANILIR ? 


Evaporatörler hayatın hemen hemen her alanında karşımıza çıkar. Bu cihazların soğutma gücünden faydalanmak çoğu alanda kolaylık sağlar. Kullanım alanları oldukça geniştir.

Kimya laboratuvarlarında, kozmatik sektöründe, ilaç depoları ve eczanelerde, gemilerde, petrokimya alanında ve AR-GE çalışma alanlarında karşımıza çıkar.

Bunun dışında günlük kullanım alanlarımızda buz dolaplarında, klimalarda, soğuk su banyolarında, gemilerde, depolarda kısacası soğutma işlevi gören bu cihazlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular:


Evaporatör ile Kondenser Arasındaki farklar nelerdir?
Tavsiye yazılar bölmündeki kondenser nedir yazımızda detaylı bilgileri verilmiştir.
Evaporatör Sensör Arızası nasıl giderilir?
Evaporatör sensör arızası birçok farklı nedenden oluşabilmektedir. Cihazda daha büyük arızalar oluşmaması için kısa sürece uzman kişiler tarafından kontrol edilmelidir.

rg_frigo