Store finder
SOĞUK HAVA DEPOSU & 50 İPUCU

-Kapı kolu kilidi, aydınlatma, derece ayarlama,  dış ünite, iç ünite ve aksesuarları uzun ömürlü olacak şekilde seçilmelidir.

-Soğuk hava depoları çalışma prensibi tüm soğutma sistemlerinde olduğu gibidir.

-Kargo ve lojistik şirketleri de soğuk hava deposu bulunan araba ile dağıtım yapmaktadır. 

-Soğuk hava deposu arızaları veya ayarları için bizleri aramaktan çekinmeyin.

-Büyük soğuk hava depolarında insanlar günlük giysileri ile çalışamazlar. Bu ortamlarda çalışanların ayakkabıları, tulumu, elbiseleri, eldiveni ve montu vardır. Özellikle yeleği ve montları sonra diğer ekipmanları soğuğa dayanıklı olmalıdır.

-Soğutma sistemlerinde boru çapı hesabı akışkanın debisine göre yapılmaktadır.

-Soğuk oda boyutları 2m kareden başlayarak istenilen boyutlarda üretilmektedir.

-Bazı soğuk hava depoları -4 ve -18 derece soğuklukta kullanılırken bazı soğuk odalar +4 ve 5 derecelerde kullanılır. Bu soğuk odalarda buzlanma olması istenilen bir durum değildir. Bu sorun genelde fan arızasından kaynaklanmaktadır. 

-Yönetmeliğigüvenlik talimatı ve kullanım kılavuzu kapıya mutlaka asılmalıdır.
-Meyve sebze depoları için derece ayarları çok önemlidir. Donma tüm meyve ve sebzeleri çöp edebilir.

 

-Soğuk hava deposu elektrik maliyeti motor gücüne ve evaporatör sayısına göre değişir. Alanın hacmine göre evaporatör sayısı artar ve enerji sarfiyatı yükselir.

-Soğutucu akışkanı bitmiş tüplere gaz basma işlemi uygulanır.

-Derece göstergesi çalışmaması durumlarında ilk önce termostat kontrol edilmelidir.

-Enerji tüketimini düşürmek için iyi araştırılmış bir yer seçimi ile güneş enerjisi yardımıyla elektrik üretilebilir.

-Soğuk hava deposu ısı dereceleri belirli aralıklarla kontrol edilerek ısı kaybı hesabı yapılır.
-Büyük işletmelerde ısı takip formu veya ısı takip sistemi ile kontrol sağlanır. Bu kontroller ısı yalıtımında bir kaçak veya ısı yükü hesabında hata olup olmadığını tespit eder.

-Soğuk hava deposu inşaatında iş güvenliği firmamız tarafınca hassas olduğumuz konulardandır.

 

-Soğuk hava deposu enerji tüketimi kompresör kaç kw elektrik tüketiyorsa o kadardır. Led aydınlatma ve termostat enerjisi buna dahil değildir.

-Soğuk hava deposu mimari projesi çizimi uzman ekibimizce yapılmaktadır.

-Soğuk hava deposu nemlendirme cihazı sayesinde dış üniteden gelen basınçlı su parçalanır. Bu milyarlarca parça sis haline gelir. Ve bu şekilde nemlendirme işlemi tamamlanır.

-Soğuk hava deposu örnek projeler eklenecektir.

-Projede ne kadar alan isteniyorsa yüksekliği ona göre ayarlanmaktadır.

-Soğuk hava deposu zararları arasında ürünlerde tad ve doğallığının kaybolduğu söyleniyor. Ürünler tüm doğallığını korumasa bile tadından hiçbir şey eksilmiyor.

-Soğuk hava depolarının içlerini kontrol edebilmek için izleme kameraları kurulumu yapılır.
-Kapı önünde uyarı levhası bulundurmalı veya zil uyarı sistemi kullanılmalıdır. Bu sistem çalışanları ve işvereni korumaktadır. Aynı zamanda çalışma saatleri içinde ve dışında soğuk oda izlenebilir.

 

-Soğuk hava deposu raf sistemleri fiyatları rafların yüksekliği ve raf sayısına göre değişmektedir. 

-Soğuk hava deposu ruhsat işlemleri belediyeden alınmalıdır. Herhangi bir kaza durumu için sigortası yaptırılmalıdır. Ruhsatı olmadan faaliyet göstermesi yasaktır.

-Soğuk hava deposu tarihçesi çok eskilere dayanmamaktadır. Geçmişte yaz mevsimlerinde soğuk muhafaza edilmesi gereken ürünler mağara gibi alanlarda saklanırdı.

-Soğuk hava deposu tesisatı teknik özellikleri ve teknik şartnamesi içeren evrak işletmenizde bulundurulmalıdır.

 

-Şok soğutma nedir? Şok odası içerisindeki ürünleri yüksek hızda -20 derecelere getirme işlemine şok soğutma denir.

-Soğuk hava deposu üreticileri arasında en uygun teklifi almak için bizleri arayabilirsiniz.

-Soğuk hava deposu soğutma yükü hesabı alanın hacmi ile soğutma sistemi performansı karşılaştırılarak yapılır.

-Soğuk hava deposu giderleri olduğu kadar getirisi de olan bir sistemdir. Kiralık olarak bir alan veya deponun tamamını vererek gelir elde edebilirsiniz. Projenizin planı çizilirken kiralık verme ihtimalini düşünmelisiniz. Kiralık ücretleri belirlerken depo hacmi ve kiralanan alan ile birlikte elektrik giderleri hesaplanmalıdır.

-Hava perdesi nemlendirici tarafından oluşacak damlaları gidermeye yarar.

-İnsanlar ufak bir pratik hesap yaparak ne kadar kar ederim diye düşünüyor ancak bilinmeyen sektörde hesaplar tutmayabilir.

-Soğuk hava deposu hava perdesi rezistansları istenilen ölçülerde rezistans üstüne sıkça sarılmaktadır.

-Soğuk hava deposu risk değerlendirmesi yapılmadan herhangi bir proje tasarımı veya çizimine başlanmamalıdır. Soğuk hava deposu risk analizi örneği için bir depo sahibinden fikir alabilirsiniz.

 

-Soğuk hava deposu otomasyonu ve hesaplama tablosu slayt ve excel formatında sayfanın altına eklenecektir.

-Soğuk hava deposu metrekare maliyeti 2000 tl ile 3000 tl arasındadır.

 

-Endüstriyel soğutma sistemleri geçtiğimiz iki yıl içerisinde artan bir grafik çizmektedir. Ancak soğuk hava deposu maliyeti 2018 ve 2019 yıllarından sonra artan demir ve dolar bazlı ihraç ürün ücretleri nedeniyle artış göstermektedir.

-Dünya üzerindeki kıtlık oranlarının azalması soğutma sistemleri faydaları arasındadır. Bu şekilde gıda ömürleri artmakta ve talep olmayan ürünler bozulmadan bekleyebilmektedir.

-Soğuk hava deposu firmaları arasında en uygun fiyatları almak için arayınız. 

-Soğuk hava deposu ve soğuk oda sistemleri hakkında tez yazabilirim.
-Soğuk hava deposu proje örneği çizimi yüklenecektir (dwg).

Sebze ve meyve soğuk hava depoları dört mevsim istediğimiz ürünü yememizi sağlamaktadır. Belirli soğuklukta tutulan soğuk hava depolarında envai çeşit ürün belirli bir süre boyunca bozulmadan saklanır.

Tüm bu ürünler dondurulmadan aylarca bekletilir ve sonra ülke pazarına çıkarılmaktadır. Dört mevsim domates, salatalık biber gibi sebzelerin buunması bu depolar sayesinde sağlanmaktadır.

 Soğuk hava depoları olmadan önce elma, armut, ayva gibi meyveler saman içinde muhafaza edilirdi. Hayvanlara verilen bu samanlar kış aylarında meyvelerin donmasını engellemektedir.

Günümüzde ise bu durum teknolojik gelişmeler ve soğuk hava depoları ile daha temiz ve kontrol edilebilir hale gelmiştir.

Meyve ve sebze soğuk hava deposu fiyatları soğutulacak alanın hacmine göre değişmektedir. Aynı zamanda mekanın ısı yalıtımı soğutma hızını artıracak veya azaltacaktır. Yaz aylarında sıcaklık oranı çok yüksek olan bölgelerde soğutma maliyetleri de artacaktır.

Meyve sebze soğuk hava deposu yalıtımı iyi ise soğutma sistemi aylık maliyeti düşmektedir. Ancak aksi durumda aylık gideriniz artacaktır. Meyve Sebze Soğuk hava deposu fiyatları belirlemede alanın hacminin etkili olduğunu söylemiştik.

Bu alan hacmine göre soğutma sisteminin gücü ve etkisi belirlenmektedir. Eğer soğuk hava deposu küçük ise ve ısı yalıtımı sağlam ise daha uygun maliyetli bir soğutma sistemi kurulabilir.

 

Ancak hacim büyük, ısı yalıtım zayıf ve hava yalıtımı kötü ise o zamana daha büyük bir sistem tercih edilmelidir.
Uygun maliyetli soğuk hava deposu yapılmak istenildiğinde soğutma problemi yaşanabilir.

Bu yüzden soğuk hava deposu soğutma sistemi seçimi yapılırken çok dikkatli olunmalıdır.

Soğuk hava depolarında muhafaza edilen meyve ve sebzeleri sizler için sıralıyoruz.

Kış meyve ve sebzeleri: Mandalina, portakal, greyfurt, nar, kestane, armut, turp, pırasa, havuç, ıspanak, lahana, limon,kivi, avokado, hindistan cevizi...
İlkbahar meyve ve sebzeleri: Çilek, kiraz, dut, marul, kıvırcık, yeşil soğan, yenidünya...

Yaz meyve ve sebzeleri: Karpuz, kavun, erik, şeftali, nektari, kayısı, üzüm, domates, salatalık, patlıcan, semizotu, enginar, karnabahar, kabak,  bezelye, vişne..
Sonbahar meyve ve sebzeleri: Ayva, muşmula, alıç, elma, incir, taze fasulye, kuru soğan, hurma...

 Tüm bu yukarıda saydığımız meyve ve sebzeler soğuk hava depoları sayesinde daha uzun süre tüketilmektedir. Hatta domates, salatalık gibi sebzeler seracılığında gelişmesiyle dört mevsim tüketilmektedir.

 Bazı sebze ve meyvelerin sadece mevsiminde lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesi tercih edilir. Ancak yoğun nüfus artışı ile oluşan talep dengesi buna el vermemektedir.

rg_frigo